Izdzirdot nosaukumu remontantās vai neitrālās dienas zemenes, rodas jautājums - kas tās par zemenēm?

Vārds ‘remontants’ cēlies no franču valodas un nozīmē – celties no jauna. Ja pielāgojam šo tulkojumu remontantajām zemenēm, tas nozīmē, ka šīs zemenes zied un ražo no jauna, dodot atkārtotu ražu vienas sezonas laikā.

Nereti šīs zemenes audzē puķu podos, uz balkoniem, verandām, jo tās arī izskatās dekoratīvi. Tai pat laikā profesionāļi šo zemeņu veidu audzē siltumnīcās uz plauktiem renēs, tādejādi iegūstot vairākas ražas vienas sezonas laikā! Remontantās zemenes priecēs ne tikai ar ogām visu vasaru, bet arī ar ziediem, kas arī zied visu vasaru. Dažām šķirnēm ziedi nav ierasti baltajā krāsā, bet var būt arī izteikti rozā toņos vai dzelteni.

Tās stādīšanas gadā sāk ražot jau pēc 50 – 60 dienām. Zemenēm patīk sausa un irdena augsne, kā arī daudz saulesgaismas. Jārēķinās, ka pēc pirmās ražas, nākamā raža var nest arī smalkākus augļus, tādēļ nedrīkst aizmirst zemenes pabarot un apkopt, lai sasniegtu labāko rezultātu. Latvijas klimatiskajos apstākļos šīs zemenes ražo divas reizes vasarā, citviet gan trīs.

Šī gada 2. martā "Augusta zemenes" agronoms Guntars Dzērve ikvienam interesentam piedāvā īpašu iespēju - piedalīties attālinātajā zemeņu meistarklasē par remontanto zemeņu audzēšanu. Kādēļ šī iespēja ir īpaša? -  Tādēļ, ka pieredzē dalīsies Nīderlandes stādu audzētavas "Flevoplant", kas darbojas jau 60 gadus, pārstāvis Ēriks Dekers.

Share this post